Скільки наливати в келих вина?

125 мл – практично загальноприйнята норма для ігристих вин. Що стосується тихих, то все залишається на розсуд ресторану і його власників. У США заведено робити порції по п’ять рідких унцій, тобто по 150 мл, але зрідка і по шість. У Європі зазвичай дотримуються норми в 150 мл, хоча бувають місцеві особливості.24-Jan-2018

230 мл Зазвичай винні келихи мають стандартний об’єм (190-230 мл для білого вина, трохи більший, 240-255 мл, – для червоного) і форму, що нагадує бутон тюльпана: чаша келиха широка внизу, до верхнього краю злегка звужується, що не дає випаруватися тонкому аромату вина.

Правильний келих для вина має бути злегка звужений догори (що дає змогу концентруватися аромату і краще його відчувати), бути з прозорого скла або кришталю і бажано з об’ємом не менше ніж 300-350 мл (зазвичай у келих наливають 100-125 мл вина, і бажано, щоб це становило не більше 1/3 келиха).

180 мл Стандартний об’єм келихів під червоне вино – 140-180 мл. Є кілька їхніх видів: “Бургундія”. Це келих із кулястою чашею і тонким обідком.