Чи можна померти від пророслої картоплі?

Проросла картопля містить підвищену кількість соланіну – отруйного рослинного глікозиду, який є в рослинах роду пасльон. Соланін може спричинити важке отруєння.

Проблема в тому, що навесні бульби старого врожаю починають проростати, у них виробляється токсична для людського організму речовина – глікоалкалоїд соланін. У великих дозах ця речовина має токсичну дію. Якщо її багато вжити, це може спричинити навіть харчове отруєння: нудоту, блювоту, діарею.

Лікування отруєння соланіном симптоматичне: промивання шлунка, активоване вугілля та проносні, за потреби – внутрішньовенна регідратація. За наявними даними, кількість соланіну у свіжому зеленому бадиллі картоплі до настання цвітіння збільшувалася з 0,085 до 0,114 %, а потім швидко зменшувалася.