Як правильно топлене чи топлене?

У це складно повірити, але свою назву топлене молоко отримало помилково. Здавна на Русі, щоб збільшити термін зберігання молока у свіжому стані, глиняні судини з молоком ставили на ніч у піч, що остигає, тобто, «Томили». Тому правильно вважати, що молоко стомлене.

Топлене (молоко), печений (пиріг) – віддієслівні прикметники (пишуться з "н").

Прикметниктоплене» – немає приставки, немає залежного слова, значить у цьому причасті пишеться одна «н».

Пряжене молоко (томлене молоко) – молочний продукт, який виробляється з цільного молока шляхом його кип'ятіння та подальшого тривалого рівномірного прогрівання. Це традиційна страва російської, білоруської та української кухні, яку готували у російській печі.