Яким має бути Фудкост у ресторані?

Фудкост – це співвідношення собівартості страви та ціни, за якою ви її продаєте. Досвідчені ресторатори стверджують, що в закладі фудкост має становити 20 – 30% .21-Mar-2018

Середня норма фудкосту для кафе – 25%. Для ресторанів вона може варіюватися в діапазоні від 25% до 40%, для кав’ярень – від 12% до 16%. Якщо ресторатор приймає рішення знизити фудкост, то це може погіршити якість страв.

Отже, чим нижчий відсоток фудкосту, тим вищий прибуток закладу. Вважається, що для ресторану хороший фудкост 20%-30%, але ці значення приблизні, і багато в чому залежать від виду закладу (наприклад, у кав’ярні зазвичай відсоток нижчий, ніж у ресторані) або сезону (взимку ціна свіжих овочів вища).

Прийнятною вважається націнка: фуд-маркет – 200-250%, кафе/кав’ярня – 350-400%, ресторан – 300%.